Agility

Agility betyder vighet och smidighet. Det är en rolig sport med fart och fest som hundarna älskar!

Agility är en mental och kroppslig utmaning som ställer krav på både hund och förare. Det fordras ett samarbete och ömsesidig förståelse och respekt mellan hund och förare för att lyckas i den här sporten.

 

Agility är en sport där alla kan vara med, gammal som ung. Det spelar heller ingen roll om man är tjej eller kille för man tävlar under samma förutsättningar. Det är hundens prestationer som räknas.

Med kunskap i handling (hur man för hunden genom en bana) behöver man inte ens vara speciellt sportig eller rörlig själv. Kan man dirigera sin hund rätt kan man få snabba tider ändå.

 

Det viktigaste med agility är att hunden ska ha roligt. Då har man själv också kul. Ingen svans mellan benen, ingen hund som skyggar eller är ovillig, DET SKA VARA KUL!
Det ska vara kul att prestera något tillsammans med matte eller husse.

 

Teoretiskt sett kan alla raser vara med. Fast det är klart att en s:t bernhard och en pudel inte har samma förutsättningar att ta sig igenom en bana. Men de kan, båda två. Alla hinder är gjorda så att även den största hunden kan vara med. Om man ska titta på vilka hundar som resulterar bäst på tävling är det väl mest de som är smidiga och viga. Men kom ihåg, även om din hund inte klassas som den smidigaste så kommer den säkert tycka att agility är en rolig aktivering. Hundarna delas in i fem olika storleksgrupper, där hopphöjden är anpassas till varje grupp.

 

Åldersgräns för hunden att börja tävla är 18 månader. Det är bestämt så för att skona hundarna från att pressas för tidigt. Innan man börjar träna är det viktigt att hunden är färdigväxt och när det är, beror på hundens storlek. Läs mer om sporten hos: Agilityklubben eller SBK.

 

Vi på Tomtens BHK rekommenderar en ålder på 12 månader.

 

(Texten är tagen ur boken Agility Action av Marie Hansson, boken finns att köpa på klubben)

 

Frågor!

Har du frågor om klubbens tävlingar, intresserad av att vara funktionär eller vill veta mer om agility, är du välkommen att kontakta någon i agilitykommitteén.

Agilitykommitteén

Sammankallande: tomtensbhk@hotmail.com

 

 

 

För att se årets tävlingar se: http://agilityklubben.se/tavling/agida-dig-som-tavlar/