Tomten

 

Lydnad/Bruks

Aktuellt

KM/DM

Bildgalleri

Tillbaka

 

LydnadBruks

Lydnad!

Lydnadsklass är en av Svenska Brukshundklubbens tävlingsgrenar. I grenen ska hunden läras att utföra ett flertal olika moment både nära föraren och på avstånd.

Lydnad är någonting viktigt för hunden och dess möjlighet till frihet och utveckling. Lydnad finns i olika former både som vardagslydnad och tävlingslydnad inom flera grenar. Ekipage som gillar lydnad gillar utmaningar och att få se sin förmåga prövas i hur långt de kan nå. Ett bra lydnadsekipage har ofta en fin och förtroendefull relation. En person som håller på med lydnad gillar nog ofta klurigheter och blir duktig på att träna detaljer och lösa svårigheter. Belöningen blir ofta en harmonisk och nöjd hund som fått använda sitt huvud till problemlösning.

Läs mer om Lydnad http://www.brukshundklubben.se/tavling-utstallning/lydnadsprov/

Bruks

Bruksprov är en av Svenska Brukshundklubbens tävlingsgrenar. Grenen innehåller ett lydnadsmoment och ett specialmoment, som du själv väljer.

Lydnadsmomentet är obligatoriskt i bruksprov, alla ekipage måste genomföra det. På den lägsta nivån, appellklass, genomför ekipaget grundläggande lydnadsmoment såsom att gå fot, gå före, inkallning, apportering, hopp och platsliggande. För varje klass ökar svårighetsgraden. Momenten sker både med och utan koppel.

Utöver lydnadsmomentet ska alla ekipage genomföra ett av fem specialmoment, som ingår i bruksprov. Alla specialmoment skiljer sig åt och ställer olika krav på hunden. Vill du träna och tävla i bruksprov har du lätt att hitta ett specialmoment som passar din hund extra bra.

 

Spår – I spår ska hunden följa en markbunden vittring av en människa.

Sök – I sök ska hunden hitta och markera människor som ligger mer eller mindre dolda i terrängen.

Rapport – I rapport ska hunden springa mellan två stationer så snabbt som möjligt.

Patrull – I patrull ska hunden kunna spåra och upptäcka luftvittring och ljud från människor inom ett begränsat patrulleringsområde.

Skydd – I skydd ska hunden kunna stoppa en flyende person eller ett kraftigt hot (angrepp) mot föraren och hindra en bevakad person att avvika.

Läs mer om Bruks http://www.brukshundklubben.se/tavling-utstallning/bruksprov/

 

Frågor!

Har du frågor om klubbens tävlingar, intresserad av att vara funktionär eller vill veta mer om lydnad och bruks, är du välkommen att kontakta någon i tävlingskommiten.

Tävlingskommitteén - Tävling BG: 751-3526

Sammankallande: Kajsa Linnarsson – 0702-15 02 88

Helena Lundahl
Bosse Linnarsson
Annika Johansson
Malin Haumann

För att se årets tävlingar se: www.sbktavling.se