Hemsidan under uppbyggnad!

Agility

Agility betyder vighet och smidighet. Det är en rolig sport med fart och fest som hundarna älskar!

Agility är en mental och kroppslig utmaning som ställer krav på både hund och förare. Det fordras ett samarbete och ömsesidig förståelse och respekt mellan hund och förare för att lyckas i den här sporten.

 

Agilityns bredd
Agility är en sport där alla kan vara med, gammal som ung. Det spelar heller ingen roll om man är tjej eller kille för man tävlar under samma förutsättningar. Det är hundens prestationer som räknas.

Med kunskap i handling (hur man för hunden genom en bana) behöver man inte ens vara speciellt sportig eller rörlig själv. Kan man dirigera sin hund rätt kan man få snabba tider ändå.

 

Meningen med agility
Det viktigaste med agility är att hunden ska ha roligt. Då har man själv också kul. Ingen svans mellan benen, ingen hund som skyggar eller är ovillig, DET SKA VARA KUL!
Det ska vara kul att prestera något tillsammans med matte eller husse.

 

Hundras
Teoretiskt sett kan alla raser vara med. Fast det är klart att en s:t bernhard och en pudel inte har samma förutsättningar att ta sig igenom en bana. Men de kan, båda två.Alla hinder är gjorda så att även den största hunden kan vara med. Om man ska titta på vilka hundar som resulterar bäst på tävling är det väl mest de som är smidiga och viga.

Men kom ihåg, även om din hund inte klassas som den smidigaste så kommer den säkert tycka att agility är en rolig aktivering.

 

Olika storlekar
Hundarna delas in i tre olika storleksgrupper. Hopphöjden anpassas till varje grupp.

I den minsta gruppen, small, tävlar de hundar som är max 34,99 cm i mankhöjd. I mellangruppen, medium, tävlar de hundar som är mellan 35 och 42,99 cm. Är hunden över 43 cm tävlar den i den största gruppen, large.

 

Fysiska villkor
Här krävs inga testiklar eller avelsbefrämjande villkor för att kunna vara med. Inte heller behöver den vara renrasig. För att tävla agility behövs det bara att hunden är frisk, vuxen nog och att den är vaccinerad och ID-märkt.

Det är väl däremot naturligt att man inte tränar om hunden inte är frisk. Om HD och AD defekter är vanligt inom rasen rekommenderas röntgen. Det är inte fel att röntga ändå men det finns inga krav på detta.

På en tävling har domaren rätt till att avbryta en tävlande om den ser att hunden haltar eller på något sätt inte verkar vara i kondition för att delta.


Åldersgräns
Åldergräns för hunden att börja tävla är 18 månader. Det är bestämt så för att skona hundarna från att pressas för tidigt.

Innan man börjar träna är det viktigt att hunden är färdigväxt och när det är beror på hundens storlek.

Vi på Tomtens BHK rekommenderar en ålder på 12 månader.

Texten är tagen ur boken Agility Action av Marie Hansson. Boken finns att köpa på klubben.